Center za študij edukacijskih politk
Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

00179SEMINAR ŠOLSKEGA POLJA - ŠTUDIJSKO LETO 2012/13


Dewey: Šola in družba

9. maj 2013

Na zadnjem seminarju Šolskega polja v tem študijskem letu se bomo pobliže seznanili z prevodno knjižno novostjo, ki kar kliče po tem, da prisluhnemo klasičnemu mislecu in ob tem premislimo svoj čas v luči njegovega razmišljanja.

Preberi več

How is Global Education Perceived and Implemented within Two Secondary Schools in Slovenia

10. april 2013

Vabimo vas na aprilski seminar Šolskega polja, na katerem se bomo spet srečali s tujo gostjo, tokrat posebej zanimivo. Tokrat nas bo obiskala Amy Skiner (raziskovalka na Development Education Forum of Concord – European Confederation of Development NGOs, Bruselj), ki se je nedavno posvetila nekaterim vidikom izobraževalnega sistema v Sloveniji.

Preberi več

Okrogla miza o rezultatih nacionalnih analiz zadnjih mednarodnih raziskav TIMSS 2011 in PIRLS 2011

21. marec 2013

V imenu seminarja Šolskega polja vas v mesecu marcu vabimo na gostovanje, pa čeprav samo iz Bežigrada na Vič. Tokrat se bomo pridružili dogodku, ki ga v okviru društva SLODRE pripravlja Pedagoški inštitut v Ljubljani, to je okrogli mizi o rezultatih nacionalnih analiz zadnjih mednarodnih raziskav TIMSS 2011 in PIRLS 2011.

Preberi več

Good Education in an Age of Measurement

21. februar 2013

Vabimo vas na seminar Šolskega polja, na katerem se bomo srečali še z enim uveljavljenim gostom iz tujine. Tokrat nas bo obiskal prof. dr. Gert Biesta (Univerza v Luksemburgu, Luksemburg; do konca 2012 Stirling University, UK), avtor vrste odmevnih knjig in člankov o edukacijskih teorijah in politikah, kot npr.: Learning Democracy in School and Society (Rotterdam: Sense, 2011); Making Sense of Education: Fifteen Contemporary Educational Theorists in Their Own Words (Dordrecht: Springer, 2012); The beautiful risk of education (Boulder, CO: Paradigm Publishers; 2013 – v tisku), itd.

Preberi več

Academic Autonomy in the 21st Century: Why Does It Still Matter and How Should It Be Achieved?

11. december 2012

CEPS v sodelovanju z društvom SLODRE vabi na seminar Šolskega polja, na katerem bomo znova prisluhnili uveljavljenemu gostu iz tujine. Tokrat nas bo obiskal prof. dr. Steve Fuller (Warwick University, Velika Britanija), avtor vrste odmevnih knjig in člankov o vednosti v kontekstu sodobnega časa, o geografijah znanja in geometrijah moči, o znanosti in demokraciji, o socialni epistemologiji, o upravljanju znanja, o komodifikaciji znanja in izobraževanja, ne nazadnje pa tudi o vprašanju, ki ga v vsej aktualnosti doživljamo tudi pri nas: je akademska svoboda koristna (na to temo je tudi časopis Delo julija 2010 že objavil njegov članek), zakaj se je treba (znova) ukvarjati s problematiko akademske avtonomije?

Preberi več

Evropska raziskava o jezikovnih kompetencah (ESLC 2011)

13. november 2012

Vabimo vas na drugi Seminar Šolskega polja v tem študijskem letu. Našemu povabilu se tokrat pridružujeta doc. dr. Karmen Pižorn s Pedagoške fakultete UL in dr. Tina Rutar Leban iz Pedagoškega inštituta v Ljubljani. Gostji nam bosta predstavili rezultate Evropske raziskave o jezikovnih kompetencah (ESLC 2011), ki je potekala kot del aktivnosti projekta Ugotavljanje in zagotavljanje kakovosti v izobraževanju in usposabljanju – Evalvacija vzgoje in izobraževanja (sofinanciranje Evropskega socialnega sklada Evropske unije ter Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport).

Preberi več

Analiza besedišča in skladnje v besedilih testa bralne pismenosti PISA 2009

24. oktober 2012

Vabimo vas na prvi Seminar Šolskega polja v novem študijskem letu. Na naše povabilo sta se tokrat prijazno odzvala dr. Špela Arhar Hold in dr. Iztok Kosem iz zavoda za uporabno slovenistiko Trojina, ki sta v obdobju od marca do avgusta 2012 za Pedagoški Inštitut opravila analizo besedil bralnega razumevanja v mednarodni raziskavi PISA.

Preberi več

OBVESTILO! Ta spletna stran za normalno delovanje uporablja piškotke in podobno tehnologijo.

V kolikor ne boste spremenili nastavitve brskalnika, se strinjate z uporabo piškotokov. Več

Strinjam se

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Chrome

Firefox

Interne Explorer 9

Internet Explorer 7 in 8

Opera (stran v angleškem jeziku)

Safari (stran v angleškem jeziku)