Center za študij edukacijskih politk in socialnih inovacij
Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Novice 2016

Vključevanje v vzgoji in izobraževanju: premišljanje omejitev, prepoznavanje možnosti

Nova znanstvena monografija pri založbi Peter Lang

Na PeF UL že vrsto let deluje ARRSova programska skupina z naslovom »Sistemski vidiki strategij edukacije in spodbujanja socialne vključenosti v vzgoji in izobraževanju«, v kateri smo v minulih letih raziskovali mnoge odtenke, povezane z vprašanjem vključenosti. Rezultate je skupina vsa ta leta seveda publicirala, vendar je šlo večinoma za članke, raztresene po različnih revijah in podpisane večinoma z eno ali dvema avtoricama ali avtorjema. Z leti se je nabralo veliko gradiva in spoznanj, zato smo se pred tremi leti odločili za nekoliko bolj ambiciozen projekt – za objavo pri mednarodno priznani založbi, k sodelovanju pa smo povabili tudi tri kolegice iz tujine, med njimi mednarodno vodilno raziskovalko na tem področju, profesorico Lani Florian z Univerze v Edinburghu, Škotska.

Kaj je bila temeljna konceptualna perspektiva, v kateri je bilo naše delo zastavljeno? Odločili smo se, da kritično naslovimo vprašanje mej inkluzije: nikakor ne zato, ker bi to paradigmo zavračali, temveč zato, ker je po našem mnenju treba dojeti in analizirati omejitve tega koncepta, da bi sploh lahko identificirali dejanske priložnosti, ki jih ponuja, še posebej v praksi. Poglavja zaznamuje interdisciplinarna perspektiva (tudi naša skupina je izrazito interdisciplinarna), knjiga pa je razdeljena na tri medsebojno združljive in soodvisne sklope: (1) pedagoški pristopi, (2) družbeni konteksti in (3) teoretske refleksije.

Kazalo

Letak

Knjigo lahko naročite na https://www.peterlang.com/view/title/64837?format=HC

Nov doktorat na CEPS: Sina Westa

13. septembra smo se na CEPS razveselili novega doktorata naše sodelavke:

Preberi več

Trije novi doktorati na CEPS: Komljenovič, Alemu, Kos …

V začetku oktobra smo se na CEPS razveselili treh novih doktoratov naših sodelavcev:

Preberi več

Državna nagrada na področju vzgoje in izobraževanja dr. Slavku Gabru

Med letošnjimi (2016) državnimi nagrajenci za področje vzgoje in izobraževanja je tudi naš sodelavec izr. prof. dr. Slavko Gaber.

Preberi več

CEPS collaborator and UNIKE PhD fellow Sina Westa participates in the annual Anniversary of the Magna Charta Universitatum in Bologne

This year's Anniversary of the Magna Charta Universitatum took place from 17 and 18 September in Bologne, Italy. The conference marks that 388 rectors in 1988 signed the Magna Charta Universitatum with the aim of celebrating the values of university traditions and to encourage strong bonds among European universities.

Preberi več

Izjemni dosežki slovenske znanosti 2013

533b87261aJavna agencija za raziskovalno dejavnost RS že tretje leto zapored organizira niz dogodkov na katerih so predstavljeni izjemni dosežki slovenske znanosti za minulo leto. Gre za dosežke, ki so jih predlagale članice in člani posameznih Znanstvenih svetov ved. S to pobudo želi ARRS spodbuditi prepoznavnost slovenske znanosti tako doma kot v tujini. Na področju edukacijskih raziskav je Znanstvenoraziskovalni svet za družboslovje prepoznal delo dr. Zgage in sodelavcev na Centru za študij edukacijskih politik kot enega izmed izjemnih znanstvenih dosežkov v letu 2013. Priznanje je namenjeno organizaciji in izvedbi mednarodne konference HER 2013.

Preberi več

Global Challenges, Local Responses in Higher Education. The Contemporary Issues in National and Comparative Perspective

The volume offers state-of-the art contributions in the intersection of academic profession, research training and institutional governance. They reflect the profound interest of contemporary researchers in the questions of how the contemporary higher education reforms across Europe affect university governance and especially the roles and functions of academics. The volume includes several contributions from the peripheral and developing higher education systems of Central and South-East Europe; hence, attempting to rebalance the European profile of higher education research and at the same time contribute to the most salient debates in the field. This book confirms, once again, that the higher education research landscape is a diverse and rich one.

Preberi več

Prvo globalno srečanje centrov za raziskovanje visokega šolstva

V začetku novembra je v Šanghaju potekalo prvo globalno srečanje centrov za raziskovanje visokega šolstva, prisostvovalo pa mu je tudi nekaj predstavnikov oblikovalcev politik. Dogodek je organizirala Univerza Jiao Tong v sodelovanju s Centrom za mednarodno visoko šolstvo iz Bostona (CIHE) in ob podpori švedske agencije za mednarodno razvojno sodelovanje (SIDA). Na srečanju je potekala obsežna razprava o stanju in prihodnosti raziskav o visokem šolstvu, glavni cilj pa je bila proučitev možnostih za oblikovanje globalne mreže raziskovalcev visokega šolstva in drugih strokovnjakov s področja izobraževanja. Na srečanju je bilo zastopanih 19 povabljenih centrov z vsega sveta, med njimi tudi CEPS s Pedagoške fakultete UL. Organizator je po dogodku posredoval sporočilo za medije. Preberete lahko tudi stališče, ki so ga sprejeli udeleženci in sicer v krajši in daljši obliki. Kratek odmev o dogodku so že objavili pri University World News in ga lahko preberete na spletni povezavi.

The Globalisation Challenge for European Higher Education

peterlangThe Globalisation Challenge for European Higher Education
Convergence and Diversity, Centres and Peripheries

Peter Lang, International Academic Publishers,
Frankfurt am Main, Berlin, Bern, Bruxelles, New York, Oxford, Wien, 2013. 389 pp., 4 tables, 3 graphs

Higher Education Research and Policy. Vol. 4
Edited by Marek Kwiek, Paul Temple, Daniel C. Levy, Peter Maassen und Pavel Zgaga