Center za študij edukacijskih politk
Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

University governance - tensions between professional management and 'living autonomy' in flagship universities

15. december 2015

Vabimo vas na prednovoletni Seminar Šolskega polja, na katerem bomo gostili mednarodno priznano norveško raziskovalko prof. dr. Åse Gornitzka (Univerza v Oslu). Åse je predvsem znana kot uspešna raziskovalka evropskih procesov v povezavi s politikami izobraževanja in raziskovanja; med drugim se je v zadnjih letih ukvarjala tudi z izobraževalnimi reformami na zahodnem Balkanu. Nam se bo predstavila z uvodnim predavanjem pod naslovom University governance - tensions between professional management and 'living autonomy' in flagship universities.

 Predstavitev temelji na ugotovitvah iz primerjalnega raziskovalnega projekta o evropskih raziskovalno intenzivnih univerzah, pri katerem je naša gostja nedavno sodelovala. Gre za temo, ki je zadnje čase prav v središču zanimanja evropskih univerz, v središče pa prihaja tudi pri nas: kakšno je – in kakšno naj bi bilo – razmerje med avtonomnim raziskovanjem (in poučevanjem, bi bilo vredno dodati) ter sodobnim »akademskim managementom«? Kam sedanje spreminjanje tega razmerja vodi? Kot običajno bo uvodnemu predavanju sledila odprta razprava, v kateri bomo skupaj z našo gostjo postavljali vprašanja in iskali odgovore.

Vljudno vas torej vabimo, da se nam pridružite v torek, 15. decembra 2015 ob 17.00 uri v sobi 114 na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, Kardeljeva pl. 16, Ljubljana.

Kot običajno, objavljamo gradivo za spodbuditev razprave: University Autonomy and Organizational Change Dynamics.

Več o naši gostji lahko izveste na http://www.sv.uio.no/arena/english/people/aca/aasego/.