Center za študij edukacijskih politk
Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

50-letnica t. i. Colemanovega poročila

Mesec je naokrog in vabimo vas na drugi Seminar Šolskega polja v tem študijskem letu. Tokrat želimo naše srečanje zaznamovati z obletnico, ki je v kontekstu edukacijskih raziskav in razvoja izobraževalnih sistemov ni mogoče spregledati: 50-letnica t.im. Colemanovega poročila. Gre za študijo, katere osnovni namen je bil, da v kontekstu ZDA oceni problematiko enakih izobraževalnih možnosti otrok različnih ras, barve, vere oziroma narodnosti, njen nosilec pa je bil profesor James Coleman (1926–1995).

Študija je močno zaznamovala edukacijske raziskave v svetovnem merilu in verjetno ni treba posebej omenjati, da se njena aktualnost do danes ni zmanjšala, temveč kvečjemu povečala. Tej obletnici je bila posvečena poletna številka revije CEPS Journal, ki izhaja na naši fakulteti in v kateri avtorice in avtorji iz Slovenije in tujine obravnavajo posamezne vidike Colemanovega poročila. Za uvod v naše tokratno srečanje smo povabili avtorja in avtorico enega izmed člankov, dr. Marjana Šimenca s Pedagoške / Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in dr. Mojco Štraus s Pedagoškega inštituta. Povabili smo tudi ostale, ki se bodo udeležili glede na svoje možnosti. Na naši spletni strani lahko najdete celotno številko (CEPS-Journal, 2016/2) z vsemi članki v odprtem dostopu, ki vam lahko služi kot priprava na razpravo po uvodnem predavanju.

Vljudno vas torej vabim, da se nam pridružite v sredo, 16. novembra 2016 ob 17.00 uri v sobi 026 na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, Kardeljeva pl. 16, Ljubljana.

Gradivo lahko najdete na naših spletnih straneh http://www.cepsj.si/doku.php?id=sl:volumes:2016-vol6-no2.  

Računamo, da se nam boste tudi tokrat pridružili in veseli bomo, če nam potrdite svojo navzočnost na tel. (01) 589 23 47 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Vljudno vabljeni in lep pozdrav!

Posnetek oddaje na Radiu Študent