Center za študij edukacijskih politk
Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

00179SEMINAR ŠOLSKEGA POLJA - ŠTUDIJSKO LETO 2015/16


Michael W. Apple: Power, policy, and the realities of curriculum and teaching

8. junij 2016

Vabimo vas na zadnji Seminar Šolskega polja pred počitnicami, na katerem bomo po dveh desetletjih v Sloveniji znova pozdravili prof. dr. Michaela W. Applea (Univerza Wisconsin, ZDA), v svetovnem merilu enega najvidnejših in najbolj uveljavljenih sodobnih raziskovalcev edukacije.

 

Preberi več

Učinkovitost sistema izobraževanja v Sloveniji

11. maj 2016

vabimo vas na majski Seminar Šolskega polja, na katerem se bomo posvetili eni izmed posebej aktualnih domačih tem: učinkovitosti sistema izobraževanja v Sloveniji. Sindikat vzgoje in izobraževanja SVIZ je pred časom naročil pri Ekonomskem inštitutu Pravne fakultete UL (EIPF) študijo, ki naj bi podrobneje pretresla to vprašanje.

Preberi več

Komu je napoti kakovostno javno šolstvo?

20. april 2016

Vabimo vas na spomladanski Seminar Šolskega polja, na katerem bomo spregovorili o še eni knjižni novosti, tokrat z domačega polja in v povezavi z aktualno in zelo pomembno razpravo o prihodnosti slovenskega šolskega sistema. Govorimo o knjigi z naslovom Komu je napoti kakovostno javno šolstvo?, ki je izšla v sodelovanju CEPS in SVIZ in jo lahko v e-obliki naložite z interneta.

Preberi več

Basil Bernstein - Razred, kodi in nadzor

12. januar 2016

Vabimo vas na prvi Seminar Šolskega polja v letu 2016, na katerem bomo spregovorili o pomembni prevodni knjižni novosti. Pri založbi PeF UL izhaja knjižna zbirka Temeljne razprave, njen glavni namen pa je izdajanje temeljnih razprav s področja edukacije ter zapolnjevanje dolga stroke tako do avtorjev in avtoric temeljnih razprav kot tudi do slovenske kulture, ki dobiva prevode pomembnih del večinoma pozno. V zbirki je nedavno izšlo delo znamenitega britanskega raziskovalca Basila Bernsteina Razred, kodi in nadzor.

Preberi več

University governance - tensions between professional management and 'living autonomy' in flagship universities

15. december 2015

Vabimo vas na prednovoletni Seminar Šolskega polja, na katerem bomo gostili mednarodno priznano norveško raziskovalko prof. dr. Åse Gornitzka (Univerza v Oslu). Åse je predvsem znana kot uspešna raziskovalka evropskih procesov v povezavi s politikami izobraževanja in raziskovanja; med drugim se je v zadnjih letih ukvarjala tudi z izobraževalnimi reformami na zahodnem Balkanu. Nam se bo predstavila z uvodnim predavanjem pod naslovom University governance - tensions between professional management and 'living autonomy' in flagship universities.

Preberi več