Center za študij edukacijskih politk
Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

From Class to Identity. The Politics of Education Reforms in Former Yugoslavia

8. maj 2014

Še eno akademsko leto se izteka in vabimo vas na majski seminar Šolskega polja. K nam prihaja gostja iz tujine, ki pa bo spregovorila o temi, ki nam bo povsem domača. To je dr. Jana Bačević z Univerze Aarhus na Danskem, ali bolje, iz njene podiplomske »Pedagoške fakultete« (Department of Education; nekdaj imenovan Danish School of Education), ki ima sedež v Kopenhagnu.

Jana je prejšnja leta delala na Srednjeevropski univerzi v Budimpešti (CEU), kjer je napisala in nedavno pri njihovi založbi tudi izdala nadvse zanimivo delo z naslovom From Class to Identity. The Politics of Education Reforms in Former Yugoslavia. Svoje delo nam bo predstavila na tokratnem seminarju. Knjiga ponuja inovativno analizo politik izobraževanja v procesih družbenih sprememb pred in po konfliktnem obdobju na Zahodnem Balkanu. Začne se z reformo usmerjenega izobraževanja v nekdanji Jugoslaviji, nato pa spremlja in analizira dogajanja od desetletja pred nasilnim razpadom nekdanje skupne države do sodobnih prizadevanj po obnovi in prenovi izobraževalnih sistemov v novih neodvisnih državah. Knjiga »Od razreda do identitete« torej pripoveduje zgodbo o političnih procesih in o zapletenih motivacijah, povezanih z vsako nacionalno reformo posebej, pripoveduje pa tudi zgodbo, ki je deloma tudi naša.

Vljudno vas torej vabim, da se nam pridružite v četrtek, 8. maja 2014 ob 19.00 uri v sobi 026 na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, Kardeljeva pl. 16, Ljubljana.

Jana Bačević
From Class to Identity. The Politics of Education Reforms in Former Yugoslavia

Predstavitev vsebine knjige:
http://www.ceupress.com/books/html/From-Class-to-Identity.htm 
https://councilforeuropeanstudies.org/critcom/from-class-to-identity/

Predstavitev knjige na CEU:
http://www.ceu.hu/event/2014-02-10/class-identity-politics-education-reforms-former-yugoslavia
See more:
http://www.ceu.hu/event/2014-02-10/class-identity-politics-education-reforms-former-yugoslavia#sthash.hT21fJlm.dpuf