From Class to Identity. The Politics of Education Reforms in Former Yugoslavia

8. maj 2014

Še eno akademsko leto se izteka in vabimo vas na majski seminar Šolskega polja. K nam prihaja gostja iz tujine, ki pa bo spregovorila o temi, ki nam bo povsem domača. To je dr. Jana Bačević z Univerze Aarhus na Danskem, ali bolje, iz njene podiplomske »Pedagoške fakultete« (Department of Education; nekdaj imenovan Danish School of Education), ki ima sedež v Kopenhagnu.

Jana je prejšnja leta delala na Srednjeevropski univerzi v Budimpešti (CEU), kjer je napisala in nedavno pri njihovi založbi tudi izdala nadvse zanimivo delo z naslovom From Class to Identity. The Politics of Education Reforms in Former Yugoslavia. Svoje delo nam bo predstavila na tokratnem seminarju. Knjiga ponuja inovativno analizo politik izobraževanja v procesih družbenih sprememb pred in po konfliktnem obdobju na Zahodnem Balkanu. Začne se z reformo usmerjenega izobraževanja v nekdanji Jugoslaviji, nato pa spremlja in analizira dogajanja od desetletja pred nasilnim razpadom nekdanje skupne države do sodobnih prizadevanj po obnovi in prenovi izobraževalnih sistemov v novih neodvisnih državah. Knjiga »Od razreda do identitete« torej pripoveduje zgodbo o političnih procesih in o zapletenih motivacijah, povezanih z vsako nacionalno reformo posebej, pripoveduje pa tudi zgodbo, ki je deloma tudi naša.

Vljudno vas torej vabim, da se nam pridružite v četrtek, 8. maja 2014 ob 19.00 uri v sobi 026 na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, Kardeljeva pl. 16, Ljubljana.

Jana Bačević
From Class to Identity. The Politics of Education Reforms in Former Yugoslavia

Predstavitev vsebine knjige:
http://www.ceupress.com/books/html/From-Class-to-Identity.htm 
https://councilforeuropeanstudies.org/critcom/from-class-to-identity/

Predstavitev knjige na CEU:
http://www.ceu.hu/event/2014-02-10/class-identity-politics-education-reforms-former-yugoslavia
See more:
http://www.ceu.hu/event/2014-02-10/class-identity-politics-education-reforms-former-yugoslavia#sthash.hT21fJlm.dpuf